Når et hjem eller sykehjem lukter, påvirker det alle som kommer inn i bygget, inkludert besøkende og pårørende, i tillegg til at det er ubehagelig og kanskje til og med flaut for beboeren. Det skaper også et arbeidsmiljø som ikke er optimalt for helsepersonellet. I verste fall kan det føre til færre besøk fra familie og mindre pleie. Til sammen påvirker disse faktorene livskvaliteten for både beboere, pasienter og helsepersonell. I tillegg til de umiddelbare effektene av den dårlige lukten, som er ubehagelige å leve og jobbe med, er den vedvarende lukten av urin generelt et symptom på noe galt i virksomheten.
Å gjøre hjemmet eller omsorgsinstitusjonen til et komfortabelt sted å bo, jobbe og besøke er viktig, ikke bare for å sikre livskvalitet for alle på omsorgsinstitusjonen, men også for å sikre at virksomheten forblir luktfri i fremtiden.
Hva er årsakene til ubehagelig lukt?
En og annen eim av vond lukt, for eksempel å passere et rom der noen skifter klær eller bleie, er normalt, men konstant lukt indikerer et underliggende problem. Generelt har årsaken til lukt å gjøre med pleie- og rengjøringsrutinene i et hjem eller virksomhet.
Når beboere, sengetøy og møbler generelt holdes rene og tørre, bør lukt ikke være noe problem. Dette betyr å løse søl og lekkasjer raskt og bruke riktig kombinasjon av inkontinensprodukter.
Hvis en pasient opplever stinkende urin, bør de sjekkes for underliggende helsemessige årsaker som kan forårsake lukten.
Forebygging versus fjerning
Ethvert sykehjem eller omsorgsinstitusjon bør ha en strategi for å forebygge og fjerne lukt. Denne strategien bør fokusere på å fjerne og forhindre kildene til lukten. Med mindre fokuset er på forebygging, vil lukten fortsette å være et problem og forverres.
Det finnes mange alternativer for å skape et luktfritt miljø, hvor det hele starter med en sjekk av eksisterende rutiner for inkontinenspleie. Å ha gode rengjørings- og hygieneprosedyrer samt å bruke helhetlige rutiner for inkontinenspleie er avgjørende for å forhindre lukt
Renholds- og hygienerutiner
Desinfeksjons- og rengjøringsmidler er den første forsvarslinjen mot lukt. Hvis det er problemer med renslighet eller hygiene, må disse håndteres først, før de følges av handlinger for å skjule lukten.
De fleste omsorgsinstitusjoner har etablert rengjørings- og hygienerutiner og -prosedyrer, men hvis lukt er et problem, kan det være på tide med en evaluering av disse rutinene og de involverte produktene.
Luktnøytralisator og luktfjerner
Selv om man bør fokusere på forebygging av lukt i stedet for å bare dekke over lukten, kan enkelte produkter som luktnøytralisatorer eller luktfjernere bidra til å opprettholde en behagelig lukt i en omsorgsinstitusjon. Ikke all lukt kan fjernes umiddelbart ved rengjøring og desinfisering, så luktkontrollprodukter bør brukes som et verktøy i en overordnet luktstrategi.
Riktig avfallshåndtering og kast av avfall
Når det gjelder inkontinensprodukter eller lekket urin og avføring som kan lukte, er det første trinnet alltid å rengjøre og kaste dem på riktig måte. Dette inkluderer skitne inkontinensprodukter, sengebeskyttelse, hansker og renseprodukter. Enkel avhending av avfall og emballasje kan betraktes som en del av pleierutinene og som en del av utvelgelsesprosessen når du velger nye rengjørings-, avfallshåndterings- eller inkontinensprodukter til institusjonen din.
God pleierutine for et luktfritt hjem
Riktig bruk av inkontinensprodukter er avgjørende for å forhindre lukt som et ekstra tiltak mot lekkasjer som forårsaker lukt.
Valg og bruk av riktig inkontinensprodukt
Det er også viktig å velge riktig kombinasjon av inkontinensprodukter og bruke dem i pleierutiner for inkontinens. Dette innebærer alt fra å velge riktig størrelse, type og absorpsjonsnivå i selve inkontinensproduktet til tilhørende produkter som fikseringstruser og sengebeskyttelse.
Det er en rekke ting å ta hensyn til når du velger riktig inkontinensprodukt, blant annet livsstil, kjønn og type inkontinens. Bruk av feil størrelse, enten den er for liten eller for stor, gjør at en bruker er mer utsatt for lekkasjer.
Det er viktig å skifte inkontinensproduktet ofte og etter behov og følge bruksanvisninger for å sikre riktig bruk av produktet.
Sengebeskyttelse
Sengebeskyttelse gir et ekstra lag med sikkerhet for sporadisk lekkasje eller for pasienter og beboere som beveger seg mye i søvne, og er en rimelig metode for å beskytte møbler som er dyre og vanskelige å erstatte hvis de blir skadet.
Bruk sengebeskyttelse og benkepapir for å forhindre skade og lukt. Avførings- eller urinlekkasjer på møbler eller sengetøy kan være en kilde til dårlig lukt hvis det ikke rengjøres og desinfiseres grundig, så hvis noe klarer å lekke på møblene, bør luktkilden rengjøres grundig, damprenses eller skiftes ut. Dette er dyrt når det kommer til mer permanent inventar som møbler, madrasser og tepper, og derfor er sengebeskyttelse et økonomisk valg for ekstra beskyttelse.