Hvordan velge riktig hanske
Når du skal velge hanske, må du være klar over de ulike risikoene som er involvert i oppgaven.
Hos ABENA anbefaler vi å være oppmerksom på følgende:
- Materialene du jobber med
- Kontakt med kjemikalier eller mikroorganismer
- Beskyttelse mot kulde, varme, kutt eller rifter
- Komfort
- Behov for fingerfølelse
- Behov for et sikkert og godt grep
- Behov for å minimere vibrasjoner
- CE-merking og andre sikkerhetssertifikater
- Riktig størrelse
Vit det spesifikke formålet
Håndtering av mat krever stor oppmerksomhet på sikkerhet så vel som hygiene. Det er også viktig å ha dokumentasjon som beviser at de valgte produktene oppfyller de nødvendige standardene. Hansker er obligatoriske i mange arbeidssituasjoner i matproduksjon – som direkte kontakt med mat, frosne varer osv.
I hvert enkelt tilfelle kreves det hansker med unike egenskaper som må oppfylle nødvendige sikkerhets- og hygienestandarder. Vurder behovet ditt innenfor risikonivåene I, II og III, eller undersøk hvilke EN-standarder som støtter hanskebruken din.
Vurder behovene dine basert på risikonivå I, II og III:
EU 2016/425 deler personlig verneutstyr, inkludert hansker, inn i tre ulike risikonivåer. Jo høyere risiko produktet må håndtere, jo høyere nivå kreves.
Nivå I
På dette nivået finner du hansker som brukes til lavrisikooppgaver. Produsenten/importøren må garantere at hanskene oppfyller kravene til vernehansker (EN 420).
Nivå II
På dette nivået brukes hansker med middels risiko, for eksempel sveise- og industrihansker. Hanskene på dette nivået må være testet og typegodkjent av et EU-godkjent testinstitutt. Et piktogram som viser beskyttende funksjon er nødvendig.
Nivå III
I tillegg til testing, typegodkjenning og sertifiseringer, kreves kontinuerlig kvalitetskontroll. Nivå 3 inkluderer arbeidsoppgaver med høy risiko, som ekstrem varme, kulde eller beskyttelse mot farlige kjemikalier.
EN-standarder – ditt verktøy for å velge riktig hanske
I tillegg til risikonivåene I, II og III, kan EN-standarder også brukes når du velger riktig hanske. Standardene er felles retningslinjer innen funksjon, sikkerhet og kvalitet. Hver EN-standard har et spesifikt område for klassifisering av hansker og annet personlig verneutstyr.
Dette betyr at hansker beregnet for beskyttelse mot mekanisk risiko må være utstyrt med piktogrammet EN 388. EN-standarder er ditt verktøy når du skal få oversikt over produktets kvalitet og sikkerhet, uansett hvor det er produsert.
Hvordan kan vi hjelpe deg?
Vi er klare til å hjelpe deg med en løsning som passer dine behov og din spesifikke virksomhet.