Beskytt hender og fingre med riktig hanske

Vi vet at hendene og fingrene er viktige verktøy for ansatte som jobber i næringsmiddelindustrien. De er svært utsatt i mange situasjoner, og det er avgjørende å finne riktig hanske til oppgaven som skal utføres. Hos ABENA er vi alltid klare til å hjelpe deg med å finne den rette løsningen for dine behov og bransje.

Hvordan velge riktig hanske 

Når du skal velge hanske,  må du være klar over de ulike risikoene som er involvert i oppgaven.
Hos ABENA anbefaler vi å være oppmerksom på følgende: 

  • Materialene du jobber med
  • Kontakt med kjemikalier eller mikroorganismer
  •  Beskyttelse mot kulde, varme, kutt eller rifter
  • Komfort
  • Behov for fingerfølelse
  • Behov for et sikkert og godt grep
  • Behov for å minimere vibrasjoner
  • CE-merking og andre sikkerhetssertifikater
  • Riktig størrelse

Vit det spesifikke formålet

Håndtering av mat krever stor oppmerksomhet på sikkerhet så vel som hygiene. Det er også viktig å ha dokumentasjon som beviser at de valgte produktene oppfyller de nødvendige standardene. Hansker er obligatoriske i mange arbeidssituasjoner i matproduksjon – som direkte kontakt med mat, frosne varer osv.

I hvert enkelt tilfelle kreves det hansker med unike egenskaper som må oppfylle nødvendige sikkerhets- og hygienestandarder. Vurder behovet ditt innenfor risikonivåene I, II og III, eller undersøk hvilke EN-standarder som støtter hanskebruken din.

La oss veilede deg

Vurder behovene dine basert på risikonivå I, II og III:  

EU 2016/425 deler personlig verneutstyr, inkludert hansker, inn i tre ulike risikonivåer. Jo høyere risiko produktet må håndtere, jo høyere nivå kreves. 

Nivå I
På dette nivået finner du hansker som brukes til lavrisikooppgaver. Produsenten/importøren må garantere at hanskene oppfyller kravene til vernehansker (EN 420).

Nivå II
På dette nivået brukes hansker med middels risiko, for eksempel sveise- og industrihansker. Hanskene på dette nivået må være testet og typegodkjent av et EU-godkjent testinstitutt. Et piktogram som viser beskyttende funksjon er nødvendig.

Nivå III
I tillegg til testing, typegodkjenning og sertifiseringer, kreves kontinuerlig kvalitetskontroll. Nivå 3 inkluderer arbeidsoppgaver med høy risiko, som ekstrem varme, kulde eller beskyttelse mot farlige kjemikalier.

EN-standarder – ditt verktøy for å velge riktig hanske 

I tillegg til risikonivåene I, II og III, kan EN-standarder også brukes når du velger riktig hanske. Standardene er felles retningslinjer innen funksjon, sikkerhet og kvalitet. Hver EN-standard har et spesifikt område for klassifisering av hansker og annet personlig verneutstyr.

Dette betyr at hansker beregnet for beskyttelse mot mekanisk risiko må være utstyrt med piktogrammet EN 388. EN-standarder er ditt verktøy når du skal få oversikt over produktets kvalitet og sikkerhet, uansett hvor det er produsert.

 

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Vi er klare til å hjelpe deg med en løsning som passer dine behov og din spesifikke virksomhet. 

Kontakt ABENA i dag

Husholdningshansker

Produktoversikt

Strikkede hansker

Produktoversikt

Arbeidshansker

Produktoversikt

EN 388:2016 - Hansker for beskyttelse mot mekanisk risiko

Dette piktogrammet viser at hansken er sertifisert og godkjent for beskyttelse mot mekanisk risiko. Etter en test tildeles hansken verdier for de enkelte risikoområdene som angir testresultatene for slitasje, kuttstyrke, rivestyrke og punktering. Verdiene er 1–5 eller 1–4, der 4 eller 5 er den høyeste verdien. Skjærestyrken er delt inn i hvor mange newton hansken tåler. Bokstavene A til F viser denne styrken, med F som den høyeste (3 kg. +), og A som den laveste (200 til 499 gram).

EN 374:2016 – Hansker for beskyttelse mot kjemikalier og mikroorganismer

EN374-1: 2016 består av forskjellige piktogrammer avhengig av hva hansken beskytter mot. Hansker merket med EN374-1:2016-symbolet viser hvordan de håndterer kjemisk eksponering. Ifølge kjemikalielisten viser symbolet hvor mange kjemikalier hanskene har vært utsatt for. Det finnes tre typer sertifisering innen kjemikalier: – Type A er testet og sertifisert mot 6 kjemikalier i minst 30 minutter. – Type B er testet og sertifisert mot 3 kjemikalier i minst 30 minutter. – Type C er testet og sertifisert mot 1 kjemikalie i minst 10 minutter.

EN 374-5:2016 VIRUS

Vernehansker mot farlige kjemikalier og mikroorganismer - Del 5: Terminologi og ytelseskrav for mikroorganismerisiko (ISO 374-5: 2016) EN374-5 er en ny testmetode som indikerer om hansken er testet mot bakterier, sopp og virus. Hvis ordet virus ikke er nevnt under ikonet, testes hansken kun mot bakterier og sopp, ikke mot virus.

EN 407:2004 – Hansker for beskyttelse mot termisk risiko (varme)

Dette piktogrammet indikerer at hansken er sertifisert og godkjent for beskyttelse ved kontakt med høy varme, for eksempel kontaktvarme, strålevarme eller smeltet metall. Piktogrammet viser beskyttelsesnivået (1-4) og hva hansken beskytter mot (A-F). Jo høyere tall, jo bedre resultat.

EN 511:2006 – Hansker for beskyttelse mot kulde

Dette piktogrammet viser at hansken er sertifisert og godkjent for beskyttelse mot kulde. Beskyttelsesnivået er angitt på piktogrammet. Hansken skal tåle både gjennomtrengende kulde (konveksjonskulde) og kontaktkulde ved direkte kontakt. I begge tilfeller er det høyeste beskyttelsesnivået 4. Det er ikke noe krav om at hansken skal testes mot vanninntrengning, men når vann trenger inn, er det to verdier: 0 og 1. Hvis vannet trenger inn på mindre enn 30 minutter, er verdien 0. Hvis vannet trenger inn etter mer enn 30 minutter, er verdien 1. Hansken må minst oppnå beskyttelsesnivå 1 i henhold til EN388, som gjelder slitestyrke.

EUs MATDIREKTIV

Primærdirektivet EC/1935/2004 omhandler alle materialer som kan komme i kontakt med mat. Materialene må ikke påvirke maten og dermed utgjøre en helserisiko. Hansker som er sertifisert og godkjent for mathåndtering er merket med piktogrammet "glass og gaffel".

EN 374:2019

Denne standarden spesifiserer en testmetode for hanskenes evne til å motstå penetrering av farlige kjemikalier under kontinuerlig kontakt. Her er testen definert av en endring i materialet på grunn av kontakt med et kjemikalie. Resultatet er en endring i utseende eller tekstur, for eksempel hevelse, misfarging, herding eller mykgjøring.