Hva du bør tenke på når du dekker bordet

Å dekke det perfekte bordet er mer enn bare å plassere bestikk, vinglass eller serviett på en bestemt måte. Vurder hvordan produkter, farger og materialene påvirker den generelle atmosfæren for å gi bordet det utseendet og følelsen du ønsker.

Hva du bør vurdere når du kjøper inn til borddekking 

Å dekke det perfekte bordet kan være mer komplisert enn det i utgangspunktet høres ut. Det krever planlegging og innkjøp av produkter som passer til den følelsen og atmosfæren du ønsker at restauranten, kaféen, vertshuset eller lignende skal formidle.

For å hjelpe deg på reisen mot et vakkert bord, her er noen parametere som etter vår mening er viktige å vurdere før du kjøper bordoppsettet:

  • Atmosfære
  • Farger
  • Materialer
  • Produkttyper

Ønsker du å dekke bordet med miljømerkede produkter? Bli inspirert her.

Å skape den rette atmosfæren

En av de viktigste parameterne å vurdere når det gjelder å dekke bordet på restauranten, kafeen eller vertshuset ditt, er atmosfæren du ønsker å oppnå. Det finnes ikke noe riktig eller feil svar, det handler om din egen kreativitet og hva du er ute etter. Det er imidlertid noen faktorer som kan være verdifulle å vurdere.
Først må du avgjøre om du ønsker at stilen og atmosfæren skal være formell eller uformell.  Den formelle måten å dekke bord på er ofte valgt til store anledninger som bryllup og dåp, hvor en klassisk atmosfære er målet. Det mer uformelle utseendet velges ofte av restauranter og kafeer som ønsker å skape en uformell atmosfære. 
Når du har bestemt hvilket hovedpreg du er ute etter, har du et godt utgangspunkt for å ta de rette valgene rundt borddekkingen.

Uansett ditt generelle valg av atmosfære, her er noen andre verdifulle faktorer du også bør vurdere:

Former og oppsett av servise 

Former på tallerkener, høyder på glass eller ulike servittetbrettinger påvirker ofte de besøkendes inntrykk og matopplevelse. Runde tallerkener er vanlig i bordekking, og finnes i nesten alle land og kulturer rundt om i verden. Den runde formen skaper et harmonisk uttrykk som er enkelt å plassere på bordet og å anvende med resten av serviset. . Det gjør det også enkelt å anrette maten og bordet på en elegant og appetittvekkende måte. 

Selv om den runde tallerkenen fortsatt er et populært valg, har det blitt vanlig å utfordre det klassiske utseendet ved å bruke servise i utradisjonelle former, det vil si firkanter, ovaler og rektangler. 
Servietter kan brettes og danderes på en rekke ulike måter: I en vakker formasjon på tallerkenen, vanlig og klassisk på siden av dekningen eller med en elegant serviettring. 


Tips

Om du vil eksperimentere med former på servietter kan du velge en engangsserviett, men vi anbefaler en serviett av høy kvalitet.

Farger 

Farger er en viktig faktor for å få den rette atmosfæren ved bordet. Når vi utsettes for forskjellige farger, påvirkes sansene og oppfatningene våre ubevisst. Studier viser at farger kan påvirke luktesansen og smaken fordi hjernen vår forbinder farger med lukt. Blant et bredt spekter av testpersoner ble duften av frukt assosiert med rødlige farger, mens lukten av eddik ble assosiert med grønt og gult. Videre kan farger påvirke gjestenes sinnstilstand. 
Utvalget og kombinasjonen av farger kan være et interessant og kraftfullt aspekt å ta med i betraktningen når du skal vurdere helhetsinntrykket av spisestedet ditt. 

Visste du at å bli eksponert for skarpe rødfarger i store mengder kan gi symptomer på stress, mens eksponering for mørkere farger som mørkeblått gir en mer avslappende atmosfære

Valg av farger og fargekombinasjoner kan være en annen utfordrende oppgave. Hvis du synes det er vanskelig å komme i gang, kan fargesirkelen være et effektivt og nyttig verktøy:

- Komplementærfarger støtter egenskapene til begge fargene, noe som gjør dem til en god og harmonisk match. 

- Ulike toner/nyanser av samme farge kan skape et avslappet og stilig utseende med en koselig atmosfære.

En god måte å skape harmoni og balanse på når du blander forskjellige farger på bordet, er å bruke fargesirkelen. Forståelsen av farger er en kunst, som kan gjøre det vanskelig å velge riktig sammensetning av farger. Fargesirkelen kan brukes som et nyttig verktøy for å se hvordan farger er kategorisert, og hvilke farger som er like eller motsetninger.

Belysning

Du kan ikke sette stemningen rundt borddekkingen uten å vurdere belysning. Et veldig opplyst rom vil få restauranten, kafeen, vertshuset eller lignende til å virke stort og lyst, mens et dempet lys vil få stedet ditt til å virke mindre og mer intimt.

Skap en koselig atmosfære ved å tone ned hovedlyset i rommet og erstatte noe av lyset med mindre lyskilder ved hvert bord. Dette kan også være et flott virkemiddel hvis du tilbyr utendørsservering. Da kan du dele opp et større lokale eller uteområde i mindre rom ved å gjøre hvert bord til et eget lite område, noe som skaper en koselig stemning for gjestene.

En koselig atmosfære kan oppnås med mange forskjellige typer belysning. For en tradisjonell følelse kan tradisjonelle stearinlys eller oljelys være en god løsning. Nå kan du også få LED-lys som gir mye av den samme stemningen som tradisjonell belysning. En ekstra bonus med LED-lys er at de er langt mindre brannfarlige enn tradisjonelle lys og oljelamper. 

Valg av materialer og produkter - engangs vs. gjenbrukbare artikler

I tillegg til atmosfæren, anbefaler vi alltid å ha din daglige arbeidsflyt i tankene når du velger materialer og produkter.

Å dekke et vakkert bord og holde det pent og rent kan ta mye tid og ressurser, spesielt hvis det må gjøres mange ganger om dagen. Derfor kan det være lurt å vurdere om du vil bruke gjenbrukbare eller engangsproduktee i deler av din borddekking. 

Duker og servietter

Gjenbrukbare og vaskbare duker og servietter er de foretrukne valgene for noen restauranter fordi det passer inn i ønsket atmosfære. Vask og klargjøring av produkter kan imidlertid være en kostbar og tidkrevende oppgave.

Hvis du ønsker å unngå kostnadene knyttet til vask av flerbruksservietter og duker, er engangsprodukter et godt alternativ. Både servietter og duker kommer i mange forskjellige kvaliteter. 

Om velger engangsduker fra et økonomisk perspektiv, kan det være smart å vurdere muligheten for å gå ned i størrelse. Små duker kan brukes direkte på bordplaten eller som et ekstra lag på toppen av den tradisjonelle duken. Dersom  gjestene dine søler og bordet trenger en oppfriskning, er det ofte bare den lille duken som må fjernes. Dermed kan bruk av mindre duker være en tidsbesparende og økonomisk fordel i din daglige arbeidsflyt. 

Engangsservise

Engangsservise er et annet område der vi ser restauranter utfordre normene samtidig som de bevarer sin unike identitet og atmosfære. Historisk sett har restauranter og vertshus foretrukket tradisjonelt porselen, men hvem sier at du ikke kan blande et tradisjonelt oppsett med enkelte tallerkener, skåler eller serveringsfat til engangsbruk? 

En engangsskål designet som en trebåt vil være en vakker måte å servere en forrett med oliven til gjestene dine på, og tallerkener laget av palmeblader kan bringe tapasen din til et nytt spennende nivå.