På Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) er 2000 ansatte og 1400 frivillige engasjert dag og natt for å ta vare på 3.500 eldre innbyggere i Sentral- og Nordøst-Brabant i Nederland. På deres beliggenhet 'De Vlaswiek', et lite sykehjem i Liempde, begynte ZGEM nylig å bruke ABENA Nova.
Deling av ABENA Nova-opplevelsen
I denne artikkelen deler José van den Langenberg og Ine van Gestel fra Caregroup Elde Maasduinen i Nederland sine erfaringer om bruken av ABENA Nova. Hvordan nærmet de seg denne piloten, og hvordan takler de implementering av digital kontinenspleie?
Hvordan liker beboere og ansatte ABENA Nova? Leverer det digitale inkontinensproduktet det de forventet av det? Og hvordan implementerer du helseinnovasjon i praksis? José van den Langenberg (omsorgsperson) og Ine van Gestel (omsorgsperson), som fungerte som «ambassadører» under ABENA Nova-pilotprosjektet, deler sine erfaringer.
Hva innebærer egentlig din rolle som ambassadør?
José: «Først og fremst, holde teamet entusiastisk. Men det er ikke så vanskelig her. Alle ønsket å samarbeide, og de fleste ansatte trengte egentlig ikke å bli overbevist.»
Ine: «I begynnelsen måtte vi noen ganger forklare hvor merverdien var.» Så sa vi: bare prøv det i noen uker. Og gradvis har alle blitt entusiastiske.»
Når bestemte du deg for å begynne å jobbe med ABENA Nova? Og hvorfor?
José: «Vi jobbet faktisk allerede med det for to år siden.» Vi så etter måter å best håndtere kontinenspleie på avdelingen. For personer med demens er det en stimulans hver gang du tar dem med på toalettet, spesielt hvis det viser seg å være for ingenting. Vi ønsker ikke å belaste folk unødig. Vi er opptatt av trivselen til beboerne våre. "Ine: "Vi hadde ennå ikke hørt om ABENA Nova. Vi begynte bare å søke på internett, og så kom vi over det. Det var slik ballen begynte å rulle. Innovasjonsavdelingen vår tok det videre, og de kom tilbake til oss i fjor sommer med ideen om å gjennomføre en pilot med ABENA Nova.»
«Du vil ikke stimulere folk som er rastløse ved å ta dem med på toalettet unødvendig. Og for sengeliggende beboere kan unødvendige endringer føre til defensiv oppførsel gjennom skam, tristhet eller sinne.»
– Ine van Gestel, omsorgsperson og NOVA-ambassadør i Zorggroep Elde MaasduinenHvordan nærmer du deg et slikt pilotprosjekt?
José: «Det bor 32 beboere på dette stedet, hvorav 16 er i vår egen avdeling, Vlaspit. Ved starten av piloten hadde vi flere beboere her som kvalifiserte for digitale inkontinensprodukter enn i den andre avdelingen, Vlasblom. Derfor startet vi i avdelingen vår. Det første trinnet var å gjøre en grunnlinjemåling, sammen med ABENA."
Hva undersøkte du under baseline-målingen?
Ine: «Hvor ofte skiftes beboeren? Hvor ofte skjer det unødvendigvis? Hvor ofte må du vekke en beboer i løpet av natten? Grunnlinjemålingen avdekket også hvilke beboere ABENA Nova ville være egnet for – og hvem det ikke ville være egnet for. For eksempel kan en beboer ikke vise plukkeatferd eller ha fekal inkontinens. Til slutt endte vi opp med en gruppe på åtte beboere.»
Kan du allerede si noe om fordelene med ABENA Nova?
José: «Det har allerede vært en evaluering.» Grafene viser at det trengs færre endringer per dag. Som et resultat er forbruket av inkontinensprodukter også mindre. Tidligere måtte vi bytte tre ekstra senger på en dag; dette har redusert betraktelig. Alt dette sparer tid. Men fremfor alt har ABENA Nova gjort mye godt for beboernes velvære.»
"Ved å tilpasse tidspunktet for skiftet til beboeren, kan du virkelig gi personlig omsorg."
– Ine van Gestel, omsorgsperson og ABENA Nova-ambassadør i Zorggroep Elde MaasduinenKan du gi konkrete eksempler på hvordan ABENA Nova har forbedret beboernes trivsel?
Ine: «Vi har en beboer som virkelig liker å delta i aktiviteter. Tidligere måtte vi ofte avbryte aktiviteter fordi vi ikke visste om hun kunne ha et uhell. Klokken halv elleve, sørg for å gå på toalettet. Nå kan vi se på Nova-appen om det kan vente en time til, og hun kan bli værende med aktivitetene."
José: «Det er også to beboere som bare bruker inkontinensprodukter om natten. De hadde ofte en våt seng om morgenen. Eller vi måtte vekke dem om natten for å skifte dem, unødvendig eller ikke. Hvis de tisser i søvne nå, vil du umiddelbart se hva som er den beste handlingen. Oransje? Da er det ikke så ille, og du kan la dem sove. Rød? Da tar vi tak i det med en gang. Hvis det er klokken 3, må du fortsatt vekke dem, men de har i det minste ikke en våt seng. Og nattskiftet vasker umiddelbart, noe som betyr at det er tid om morgenen til ekstra oppmerksomhet."
Ine: «Du vil ikke stimulere folk som er rastløse ved å ta dem med på toalettet unødvendig. Og for sengeliggende beboere fører unødvendig skifte til defensiv oppførsel gjennom skam, tristhet eller sinne. Så ja, færre unødvendige handlinger vil resultere i mer tid. Men fremfor alt: bedre omsorg.»
Fortell oss litt mer om tidsbesparelsen. Hva gjør du med tiden du sparer? Vi hører jevnlig fra helsepersonell at man må være forsiktig så tiden ikke glir mellom fingrene. Hva er din erfaring med det?
José (ler): «Vi har ikke noe problem med det, vet du. Vi bruker tiden vi sparer på beboernes velvære. Bruk ti minutter ekstra om morgenen til å smalltalk ved noens seng. Gå ut sammen et øyeblikk. Eller spille et spill, for du trenger ikke å bytte de tre ekstra sengene. Nei, den endringen ble gjort raskt her.»
"Vi bruker tiden vi sparer på beboernes velvære."
– José van den Langenberg, omsorgsarbeider og NOVA-ambassadør i Zorggroep Elde MaasduinenApropos å bytte: Å introdusere ABENA Nova krever også en annen måte å jobbe på. Hvordan får du det til? Og har du noen tips til andre helseorganisasjoner som sliter med dette?
José: «Overgangen gikk veldig greit for oss. Det var ikke et problem, det fungerte bare. Men det er hovedsakelig på grunn av holdningen til laget. Nesten alle ble umiddelbart entusiastiske.»
Ine: «Hvis entusiasmen er der, hvis viljen er der, så har du kommet langt. Det er først i begynnelsen det tar litt tid å bli vant til det. Hvordan setter du sensoren på materialet, enkle ting som det. Men i løpet av en uke eller to vil alle ha mestret det. Samme med appen. I begynnelsen sjekker du fortsatt hver dag om telefonen etablerer forbindelse, men ikke etter to uker. Hos oss er telefonen på et fast sted i nærheten av medisinvognen. Så du trenger ikke å gå rundt med en ekstra telefon i lommen. Når du går forbi vognen, ser du på den nå og da: er det noen som trenger et skifte?»
José: «I begynnelsen la vi også igjen en notatbok der kolleger kunne skrive ned spørsmålene sine hver dag. Hvis vi ikke visste svarene, tok vi dem med til møtet med Jet, vår kontaktperson i ABENA. Det var egentlig ikke store spørsmål, mer praktiske ting. At lappen løsnet, for eksempel. Så fikk vi et tips fra Jet og problemet var løst. Eller vi kunne sende en melding hvis vi hadde et spørsmål.»
Ine: «Vi så også på justeringen sammen. For eksempel for beboere som led av hudirritasjon. Vi har justert mengden der for å kunne endre tidligere. Ved å tilpasse skiftetiden til beboeren, kan du virkelig gi personlig omsorg.»
«I begynnelsen la vi igjen en notatbok der kolleger kunne skrive ned spørsmålene sine. Hvis vi ikke visste svarene, tok vi disse spørsmålene med oss til møtet med ABENA.»
– José van den Langenberg, helsearbeider og ABENA Nova-ambassadør ved Zorggroep Elde MaasduinenSå piloten var vellykket. Hva blir det neste?
José: «Faktisk har vi i det stille byttet fra piloten til daglig bruk. Og nå har vi blitt bedt om å starte det opp i vår andre avdeling også.»
Ine: «Snart vil vi ha et Zoom-møte med kolleger fra innovasjonsavdelingen for å dele historiene våre. Og senere med BrabantZorg, en annen organisasjon. De vil også gjerne vite hvordan vi liker det.»
Utforsk flere tilfeller
Philadelphia Zorg
Fordelene med digital kontinensomsorg innenfor omsorgssentre for funksjonshemmede.
Solvang sykehjem
På sykehjemmet Plejecenter Solvang i Danmark har arbeidet rundt inkontinenspleie blitt betydelig lettet. Det intelligente inkontinensproduktet, ABENA Nova, har ført til færre løft, færre manuelle kontroller og færre brukte produkter.
Bangs Have Sykehjem
På sykehjemmet Bangs Have i Danmark er de hele tiden foran når det kommer til inkontinenspleie. Dette betyr færre forstyrrelser og mer verdig omsorg for beboere med inkontinens.